tisdag, december 12, 2006

Eureka!

Hur vet man att någon i ett band helt saknar musikalisk talang? Hur kan man bena ut vem som är med bara för att hans brorsa sjunger som en gud eller för att hans bästis är en mästare på bas? Spana in killen som spelar på ett par bongotrummor liknade dem som fröken tog fram på musiktimmen i lågstadiet. Bara om man anstränger hörseln till det yttersta kan man förnimma det svaga ljudet från dem, trots att det inte bara finns en, utan två mikrofoner riktade rakt ner mot dem. Killen som tafsar på bongon har lagt allt krut på sin image och han dansar som han sett jamaicanerna göra bakom sina oljefatstrummor. Fast helt i otakt. Om man tittar riktigt, riktigt noga ser man hans läppar röras. Sjunger han? Pratar han för sig själv? Om man har någon som helst förmåga att läsa läppar ser man att han säger "taa-tatte-taa-taa", även det i otakt med varenda not som slås an.

Ni tror mig inte? Säg ett enda seriöst band där bongo-trummisen även har varit ledsångare! Nej just det, jag sa ju det...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast man vet ju att det är bongotrummisen som får alla tjejerna...

Jag hörde att det var där Robbie Williams började sin karriär...

Anonym sa...

Nej nej. Det är basisten man vill ha. Basisten är den tysta coola som faktiskt kan något. Trummisen är för korkad, gitarristen och sångaren för egocenterisk, synthkillen för svår. Basisten är perfekt.

Bongo-mongot går bort direkt.

Karin sa...

Jag måste säga att jag är benägen att hålla med...

Anonym sa...

Ahhh... jag visste att det fanns en anledning till att börja spela bas. Jag skall börja vilket decennium som helst nu!!

Allvarligt talat så har jag diskuterat kring detta fenomen länge! Inte just bongo-mongot, utan exakt hur cool man är om man spelar i ett band. Gitarristen är cool, han står med ena benet på en högtalare och river av ett solo. Alla spelar luftgitarr och är grymma på det! Basisten faller in under samma kategori, det är han som står för gunget, man tänker inte på det, men det är han som styr hela låten och det syns. Inte lika många som spelar luftbas, men det funkar också!

Sångaren är ju den som syns mest och är givetvis mest uppmrksamhetskåt. Alla har ju skrålat med i låtar, på fest, på konsert och i duschen. Hög coolhetsfaktor.

Trummisen. Den aggresiva typen, som sitter och slår på allt som inte rör sig och låter mest av alla. Även den personen styr låtarna en hel del och att spela lufttrummor är ganska coolt det med.

Sen kommer vi till keyboardisten... denna avart bland musiker. Exakt HUR coolt är det att stå bakom ett keyboard och jamma? Prova att spela luftkeyboard och se hur det känns!!! Snacka om att befinna sig längst ner i bandhierarkin, ett slags musikens Cliff Barnes!

Sådeså :-)