fredag, september 29, 2006

Livslångt lärande

Men vaddå? Jag kan väl inte rå för om blogger inte vill lägga in mina fyndiga uppdateringar? För jag är en kvinna av mina löften ska ni veta... *harkel*

Men annars så! Dugga är en mindre tenta kan jag upplysa er om och nej, inget resultat än! Ju längre in på den nya kursen vi kommer, desto starkare blir min önskan om att slippa skriva om. Det finns ingen tid till det. Verkligen inte.

Men jag börjar komma in i det här nu. Jag hittar till de flesta ställen vi oftast håller till på. Bara det är en bedrift, med tanke på att jag inte är begåvad med något lokalsinne. Alls. De gånger jag märker att jag trots allt är på väg åt fel håll maskerar jag väldigt (o)snyggt med en halvfärdig kommentar som: Jaha, jag tänkte att vi skulle gå till... äh det spelar ingen roll...

I skolan får man lära sig så mycket som man inte hade någon aning om. T ex. att det inte alls betraktas som konstigt om man har med sig en påse smågodis, modell större, till en föreläsning klockan åtta på morgonen. Att det inte heller betraktas som störande om man ideligen gräver runt i påsen för att hitta just "den rätta biten". Eller att det är ok att rita gubbar genom föreläsningarna för att senare efteråt utbrista: Du! Jag tror jag ska skriva av dina anteckningar!
Det är också rent utav riktigt listigt att inte alls medverka under ett grupparbete, men komma släntrande på redovisningsdagen och lite nonchalant säga: Jag tänkte bara höra hur vi har lagt upp det och vilken del jag ska ta?

Ja, det är så sant som det är sagt; man lär så länge man lever.

tisdag, september 26, 2006

Förtydligande

Ok, det här med "dugga". Efter lite efterfrågan har jag kommit fram till följande: Det verkar vara ett nytt begrepp för de flesta som inte har gått på Mälardalens högskola förut. Vad som menas är, en mindre tenta.

Alltså, i fredags hade jag en tenta på kursen "Stil, form och gestaltning i text". Jag väntar fortfarande på resultatet. Jag har ingen lust att skriva om.

Capisce?

söndag, september 24, 2006

Snart är jag ingen nolla... kanske

Nu ligger de första högskolepoängen så nära att jag nästan kan ta på dem! Duggan i fredags gick ok, men någon full pott räknar jag inte med. Alls.

När jag valde program till högskolan var en av kriterierna att det absolut inte skulle handla om någon matte. Inga siffror, inga formler. Jag är inte bra på matte och det är förmodligen därför jag tycker så illa om ämnet.

Textdesign. Text. Design. Låter det som det skulle kunna vara matte inkluderat där? Nej, det trodde inte jag heller. Tills vi, dagen innan duggan, gick igenom "läsbarhetsformeln".
- Murphy, min ständige ovän och följeslagare, tröttna!

a / b = ML
c / a = LO
LO * 100 + ML = LIX

Men jag satte den på duggan! Tror jag...

onsdag, september 20, 2006

Uppdatering

Gott folk! Jag har fått min skrivklåda stillad på annat håll sista tiden. Jag skulle kunna kopiera, rakt upp och och ner, mina inlämningsuppgifter. Men jag kanske ska vänta tills de har blivit bedömda...

Men jag har skitskoj!

På fredag har vi dugga på den första kursen som avslutas just då. Det är lite ångest-laddat måste jag säga. Speciellt eftersom en av böckerna vi har är halvt skriven på grekiska. Eller var det latin? Nåt sånt obegripligt i alla fall... Men jag är inte den som är den som kastar in handduken.

Nu ska jag göra något så moget som att bege mig till biblioteket för att plugga. Det funkar inte riktigt att sitta hemma om jag seriöst ska få något gjort. Har jag märkt.

Men jag lovar att uppdatera lite mer frekvent i fortsättningen! Promise!

Lilla vännen...

Det är bra att skölja ur tårkanalerna ibland... har jag hört.

Hur är det med dina tårkanaler?

onsdag, september 13, 2006

måndag, september 11, 2006

Är onda ting tre?

Alla goda ting är tre, sägs det. Gäller det för onda ting också? I sånt fall är jag lite orolig.

Idag ska jag till tandläkaren. Jag är inte så imponerad av tandläkarbesök. Det är lite som med gynekologbesök. De ska in i dig och rota. Jag gillar inte det. Att det dessutom kan bli direkt smärtsamt gör det ju inte roligare heller. Dessutom har lillkillen fått sin allra första tandläkartid direkt efter mig. Lycka till med att få honom att visa huggtänderna. Det gör han bara i trängda situationer och då får man inte mycket tillfälle till att ta sig en titt. Möjligtvis på bitmärket efteråt.

Imorgon står redovisning inför klassen på agendan. Vi har fått i uppgift att skriva en argumenterande text. Vi fick 24 timmar på oss att plita ihop något vettigt. Texten ska inte bara lämnas in dock, den ska också redovisas muntligt inför klassen. Vad har jag valt för ämne? "Avskaffa vintern". Japp, det känns duktigt seriöst.

Om nu även onda ting kommer om tre så kommer jag att kika över axlen resten av den här veckan. Kanske blir det den här veckan jag ramlar i trappen i skolan? Jag har sett det hända för mitt inre öga. Det var inte vackert.

onsdag, september 06, 2006

Här blir inga horungar gjorda

Sitter här och läser lite om styckeindelning. Sån't är ju bra att kunna.

"Undvik att låta den första raden på ett nytt stycke hamna längst ner i en spalt eller på en sida, liksom att låta den sista raden i ett stycke hamna överst i en ny spalt eller på ny sida."

Japp så långt är jag med, inget konstigt. Följande parantes var en aning överraskande dock.

"Sådana ensamma rader brukar av typografer kallas enkel horunge respektive dubbel horunge."
(Svenska skrivregler, utgivna av Svenska Språknämnden)

Undrar om Horace Engdahl någonsin gör det misstaget...? (förlåt, förlåt, förlåt! Jag kunde inte låta bli.)


Men allvarligt, så kan man väl inte säga? Är det verkligen pk? Får man hoppa på redan utsatta grupper på det viset? I think not, baby-puppy!

måndag, september 04, 2006

Hyreskontrakt

Härmed upprättas ett tillfälligt hyreskontrakt för Hr Spindulus Gigantus.

  • Kontraktet gäller striktligen för utrymmet i sopskåpets bakre del, vänstra hörnet.
  • Kontraktet kan när som helst av värden (mig) sägas upp, utan uppsägningstid.
  • Som hyra kräver värden ett minimum på 50 infångade och oskadliggjorda bananflugor - per dag.
  • Vistelese utanför, av värden uppsatta, gränser bestraffas obönhörligen med död genom dammsugaruppsugning.
  • Kontraktet gäller endast och allena Hr Gigantus. Eventuell familj/vänner/kompanjoner kommer att få personliga erfarenheter med ovan nämnda dammsugare.